Posts

Showing posts from September, 2013

Saja tanya

Ni saja ja la nak tanya sikit ni betui ka hangpa2 yang dok gheja gomen kat perbendaharaan & seangkatan gomen yg lain tu disebabkan saja takmo angkat panggilan kami2 ni hangpa sengaja angkat ganggang telefon letak tepi?. Jdinya engage la memanjang telefon tu. Tu pasai kami2 ni payah la nak dapat telefon hangpa nak minta bantuan. Betui ka lagu tu?....Ish..kami tak caya la. Orang saja buat ceghita kot. Takkan la hangpa buat lagu tu kan. Hangpa kan semuanya bagus2 belaka rajin2 tu sebab selalu dapat bonus ka apa ka kan yang hak kerajaan dok bagi selalu tu n hangpa kan ada Piagam Pelanggan hangpa tu belum lagi ngan Misi n Visi lagi pergi kursus lagi rata-rata. Takkan la kot.... Tapi kalau betui la hangpa lagu tu sian la kat hangpa. Kesian sungguh kami pasaipa pasai cuba hangpa fikir gaji yang hangpa dok dapat tiap hujung bulan dok bagi keluarga makan tu lagu mana? Macamna statusnya bila hangpa tak buat gheja betui2 amanah yang diberi hangpa buat main2..Cuba fikir...kami takmo ckp pasai…

Hikmah Disebaliknya...

Sekali lagi apa yang berlaku dalam cerita aku kat post "Kalau Bukan Rezeki" kini berlaku lagi buat kali yang kedua. Rezeki dah masuk mulut tapi keluar balik Hu3 frust lagi.
Tapi sebab ni kejadian kedua dan aku dah ada pengalaman bagaimana nak menanganinya maka  aku rileks aje. (Jauh di sudut hati hanya Allah yang tahu.). Takmo kusut2kan sangat fikiran aku. Aku mau tenang. Aku fikir takpelah. Allah has better plan for me.
Kejadian yang kedua ni ceritanya lebih kurang sama la jugak dengan kejadian yang lepas. Aku usaha dari awal untuk job ni, aku uruskan semua,  aku tebalkan muka call hari-hari follow up tapi akhirnya job itu bukan milik aku. Diserahkan pada orang lain akhirnya. Aku fight tapi non ado. Hu3...Aku berserah pada Allah. Dia yang tentukan rezeki aku.
TAPI KINI AKU DAH NAMPAK HIKMAHNYA.....bila orang yang diserahkan job tu tanya aku  pasal job tu. Kat kepala surat tu dengan  jelasnya aku tengok job tu konvesional punya loan bukan islamic. Aku menarik nafas lega dan cak…

Celaru

Image
Kepala hotak sekarang tengah bercelaru. Macam-macam fikir. Bercampur-campur. 
Banyak benda nak dikeluarkan tapi sebab dah terlalu banyak sampai tak terkeluar. Tak tercakap apa nak cakap.
Perasaan pun sama. Bercampur baur. Ada rasa happy, ada rasa syukur, ada rasa teruja, ada rasa sedih, ada rasa kecewa, ada rasa bengang, dan macam-macam la.

1) Happy  
Aku rasa gembira sebab anak kesayanganku si kenit dak puteh dah pandai jalan. he3. Bukan tu saje dia dah pandai juga cakap sikit-sikit dan juga dah mula faham apa yang kita cakap dah arahkan kat dia. Dia semakin membesar dengan bijak dan sihat . Sukenyeer..geram tengok dia jalan. Terkedek-kedek. He3. 
Dan apa yang paling aku suke baru-baru ni pergi jumpa doktor untuk assessment tinge dia doktor decide tak payah bagi dia ubat tido. suke sangat aku. Bukan ape risao aku budak kenit kena bagi ubat tido. Ramai kata bahaya. Sian kat dak puteh aku. Dua-dua nenek dia beria cakap jangan bagi doktor bagi dak kenit ubat tido. nenek yam sampai nanges2 su…