Posts

Showing posts from February, 2013

RUMAHTANGGA

Image
Entry ini juga telah lama saya hasilkan iaitu pada 28/10/2010. Juga saya letakkan di bahaginan NOTES di Facebook. Kini saya pindahkan dia di rumah baru di sini untuk kenangan saya.


*************************************************************************************
BERIKAN PASANGAN KITA APA YANG KITA SAYANG

Alkisah pada suatu hari, diadakan sebuah pesta emas peringatan 50 tahun pernikahan sepasang datuk-nenek. Pesta ini pun dihadiri oleh keluarga besar datuk  dan nenek tersebut beserta kerabat dekat dan kenalan.


Pasangan datuk-nenek ini dikenal sangat rukun, tidak pernah terdengar oleh siapapun bahkan pihak keluarga mengenai berita mereka perang mulut. Singkat kata mereka telah mengarungi bahtera pernikahan yang cukup lama bagi kebanyakan orang. Mereka telah dikurniakan anak-anak yang sudah dewasa dan berjaya baik secara ekonomi maupun peribadi. Pasangan tersebut merupakan gambaran sebuah keluarga yang sangat ideal.


Disela-sela acara makan malam yang telah tersedia, pasangan yang merayak…

MOTIVASI DIRI 2

Image
Entry ini juga telah lama saya hasilkan iaitu pada 3/11/2011. Saya letakkan di bahagian NOTES di Facebook. Kini saya pindahkan di sini untuk saya kongsikan di sini pula.

*********************************************************************************
AKU KENA BERSYUKUR


Lokasi : Rumah
Jam : 23:00 pm
Situasi : Sedang berbaring mengadap siling melihat 2 3 3kor cicak sedang mengawan .Mata terlalu sukar untuk dipejamkan. Lalu bermulalah sesi dialog ini antara aku, dia dan kamu :-
S : Woit, ko dah tido ke?
Z : dah, nape? nak kencing ke?...meh aku temankan...
S: ish ko ni....tak la..aku takleh tido la....jom sembang....
Z : nak sembang pe....cari ar topik...
S : wei, aku rasa aku nak tukar prosfession la.....aku tak nak dah la jadi loyer...
Z : abes ko nak jadi ape ?...kucen?
S : aku nak jadi cikgu....ko rasa ok tak aku jadi cikgu ? (sambil pose persis model seorang guru)....he3..
Z: apa benar ko serius?
S: Apa kau fikir aku main-main?....ko tengok muka aku ni ada rupa orang main-main tak?...aku serius …

MOTIVASI DIRI

Image
Entry ini telah lama saya hasilkan iaitu pada 28/06/2012 sekembalinya saya dari hospital setelah sekian lama bermukim di sana. he3.... Oleh kerana saya masih belum ada blog ketika itu saya hanya letakkan di dalam NOTES di Facebook. Kini saya sudah ada blog saya letakkan di sini sebagai motivasi untuk saya dan anda.

**********************************************************************************


Tinggal di wad hospital untuk tempoh yang lama memang agak membosankan terutamanya apabila waktu malam menjengah.Tak banyak aktiviti yang boleh dibuat ketika itu. Namun begitu, tidak bagi saya kerana sentiasa ditemani dengan buku-buku yang dihadiahkan oleh teman-teman yang datang melawat (Terima kasih kpd teman-teman yang menghadiahkan saya buku-buku tersebut).  Semua buku yang diberikan memberi saya 1001 semangat untuk saya terus tabah menghadapi hidup ini. Antara buku yang begitu mempengaruhi saya ialah buku Chicken Soup For The Soul, Positive Thinking, Jack Canfield yang dihadiahkan oleh su…

KEPERCAYAAN SAYA

Image
Saya percaya kita tak perlu terlalu dengar apa orang cakap tentang kita sebab kita takkan mati dikutuk orang dan kita juga tidak hidup dek puji orang.....TETAPI dalam beberapa keadaan saya juga percaya kita juga perlu dengar apa orang cakap pasal kita sebab kadang-kadang kita tak sedar apa yang kita lakukan samada buruk ke tak ok ke tak dan salah ke tidak. dalam hal ini orang lain yang kadang-kadang nampak apa salah kita. Jadi tak salah kita dengar apa orang kata sebagai peringatan untuk kita kerana mereka mengingatkan sebenarnya....:)

Diyana Ishakcuma jgn terlalu memikirkan apa yg org kata kite sehingga kite lemah semangat ye..sekurang2nya kite bersyukur coz org tu masih ada masa memikirkan pasal kite!!!huhu

Hadi HidadPnh tdgr ungkapan biarkan dorg pkr psl kt,jgn kt buang ms pkrkan psl kt2 dorg...klu kritikan tu yg mbina xpe,ini kes mgata org sbb xleh tgk org sj2,sume nmpk xkn d mata dorg..itu bhya.. 15 February at 18:25 via mobile · Like