Posts

Showing posts from March, 2015

Cabaran 40 Hari Potty Train Alfateh

Image
Cabaran 40 hari Potty Train Alfateh bermula 29.3.2015.
Kenapa 40 hari?
Sebab lagi 40 hari lebih kurang Alfateh akan turn into 3 years old. Misi aku agar Alfateh dapat free diapers totally 100% sebelum mnjelang usianya 3 tahun.
Aku cabar diri aku untuk train dia dlm jangkamasa 40 hari tersebut.
Dalam tempoh ini no more diapers siang malam & ketika berjalan utk dia. Aku buat sekaligus. Laki aku suruh train dia step by step mcm ajar siang dulu pastu mlm pastu time jalan. Aku kata xnak aku nak train sekaligus sbb aku x sbr. He3. Aku nk result yg cepat. Fast action fast result. Lagipun aku cuma ada 40 hr je lagi nak train dia sblm dia 3 thn. Misi aku aku nk dia free diapers sblm 3. Lagi satu aku xnk dia confuse kejap siang x pakai lps mlm pakai pulak n berjalan pakai pulak. Aku xnk camtu. Xnk dia confuse n xnk dia rs aku x yakin dgn dia. Nnti dia fikir oooo..Mak aku x yakin lg ngn aku. Takut aku kncing tu pakaikn pampers lg. So aku nk tnjukkn dia yg aku yakin dgn dia dia blh buat. So …

Ruam Di Badanmu

Susah hati aku dibuatnya.Si Nawwal anakku ini kena ruam.Ruam di leher & di kelangkangnya. Merah2. Kesian dia.Aku x pernah ada pengalaman anak kena ruam. Inilah first time. Si Fateh dulu dia x kena ruam seingat aku. Bila jadi ke Nawwal ni buntu jgk la aku.

Makin hari makin merah. Tapi dia x menangis pulak bila kena air. Biasanya budak menangis kalau kena air sebab pedih.
X nak benda ni berlarutan aku pun duk Google la cari pengalaman2 ibu2 lain. Apa diorang buat bg mengatasi masalah ni. Macam2 ada yg suggest guna myk masak, tepung ubi, krim kt farmasi, herbal blend dsbnya. Aku pun try la. First aku try myk msk sapu kt tempt merah2 tu. Aku try dlm 3 4 hr gak. Cubaan yg ni x berapa menjadi dgn si nawwal. Malah makin  teruk aku tengok. So aku beralih ke tepung ubi. Aku sapu mcm sapu bedak tu. Aku try dlm 2 hari. Cubaan ni ok sket. Nampak kering la ruam dia tu. Dalam masa yg sama aku try jgk guna herbal blend. Guna herbal blend ni mmg ok aku tgk sebab dlm sehari ruam dia dah nmpk beru…

Kisah Berpantang Aku

44 hari sudah. Yeay dah habis pantang ! He3 suke suke. Inilah hari yg ditunggu tunggu. Seksa aku nak menghabiskan 44 hari ni. Rasa lambat nau masa bergerak.  X sabar nak menjamah juadah favourite yg menjadi kepantangan ketika berpantang ini. He3. Jadi mari kita raikannya....:)
Ha3 poyo je nak celebrate bagai padahal aku bukan pantang sangat pun.Pantang yang yuk je he4 bak kata laki aku. X kiralah pantang yang yuk ke pe aku nak celebrate gak. Aku nak makan puas2 apa yg aku teringin.
Laki aku kata pantang yang yuk sbb aku bukan pantang betul2 pun pantang bab makanan je yg lain semacam je aku buat mcm x pantang. Yelah...dah namanye pantang sendiri celah mananya aku nk duduk je sesaje..terpaksalah juga aku buat...seawal 20 hari berpantang aku dah bawa kete pun..!
Meh nak citer pengalaman berpantang aku. 
1. Makanan
Dari segi makanan memang aku berpantang dr menyentuh makanan2 yg menjadi kepantangan bg orang berpantang. Mcm yg sejuk2 gatal2 n berais tu mmg x sentuh la. Berpantang secara s…

Kelahiran Muhammad Alfateh vs Nawwal Husna

Image
Saya sudah melalui 2 pregnancy & kelahiran. Keduanya punyai pengalaman yg berbeza. Keduanya pengalaman yg terindah buat sy bila dikenangkan kembali.

Differences in terms of pregnancy sy dah cerita. Kali ini nak cerita pasal perbezaan kelahiran pulak.

Firstly, sy melahirkan Alfateh secara emergency ceaserean di Hoshas, Pahang. Ini disebabkan air ketuban yg makin kurang, alfateh kedudukannya yg songsang, n sebab twinsnya yg sudah tiada. Manakala si Nawwal pula sy berjaya melahirkannya secara normal di HSI, Johor . Disebabkan alfateh dilahirkan secara ceaser maka sy x sempat merasa bagaimanakah sakitnya kontraksi itu ( setakat mengeras gitu2 je. xtau pun tu adalah kontraksi ke x) berbanding dgn si Nawwal yg sy amat amatlah merasa betapa sakitnya kontraksi tu. Sakit bangat doh. Sejujurnya pada sy bersalin normal lg sakit dr ceaser. Ceaser dulu sy rs xla sakit sangat. Sy bersalin malam. Pagi tu sy dah boleh bangun pergi toilet sndiri walau dgn wheelchair. Usaha jgk bgn. Sebab nak perg…

Dalam pantang : Cabaran Beranak Dua

Image
Pantang. Hari ni hari ke 25. Bermakna sudah 25 hari juga Nawal wujud di dalam keluarga kecil kami ini. Alhamdulillah. So far so good. Cumanya menguruskan 2 anak dalam keadaan berpantang ini pada masa yang sama adalah agak challenging. Nawal tidaklah mencabar sangat sebab dia tido je masih baby kan. Yang mencabar adalah Alfateh. Hu3. Mencabar dgn karenah dia & mencabar dlm menguruskn dia.

Alfateh memang sangat2 menguji kesabaran aku dengan perangai dia. Saje je cari marah orang. Banyak karenah. Xmo dengar cakap orang ( xmo ckp degil. Nnti dia degil sungguh). Macam2 dia buat yg boleh menaikkan darah orang n mencetuskan kemarahan. Bukan aku je laki aku pun asyik marah dia. Sampai satu tahap aku rasa stress sangat n nak menangis. Masa Mak aku ada jaga aku dia siap marah aku lagi suruh bersabar jgn marah2 n jerit2 n ngs2 dlm pantang takut meroyan. Tapi aku dah x tahan sangat aku marah  je alfateh. Aku geram.aku stress dgn dia. Tapi bila dia tido tengok dia aku rasa kesian la plak. Kes…

Adab Melawat Bayi Baru Lahir

Mula2 sekali aku nak bagitau entri ini bukanlah nak mengatakan yg aku x suka kalau orang datang n bukanlah juga aku nak kedekut sangat bayi aku x bagi orang tengok...bukan bukan tu semua. Aku tahu orang datang bawa rahmat bawa berkat tapi agak2 la berpada pada la. Tolonglah fahamilah kami yg masih mencari momentum beranak kecil ni fahamilah aku yg masih dlm pantang ni. Tolonglah...
Entri ni sekadar luahan hati aku terhadap mereka yg kurang memahami adab dlm melawat bayi yg baru lahir yg aku alami baru2 ini.
1) janganlah berlama - lama
Ni satu yg paling kena observe. Tolonglah jangan berziarah tu lama-lama sangat. Sampai 3 4 jam. Kesian ke si ibu nak berehat nak makan ke apa.  Dah la badan x berapa sihat tido x cukup rehat x cukup. Nak melayan menyembang. Huh sabar je la. Fahamilah orang berpantang ni. Kesian jgk ke org dlm rumah (suami & Mak ayah+mil) nak makan ke apa nak masak nak berehat. X jadi keje diorang nanti kalau asyik nak layan anda je. Agak2 la dlm berziarah tu. 
2) Ca…