Posts

Showing posts from April, 2015

Muhasabah Diri

Image
Touching lak baca tweet ni pagi tadi. Sampai ke hati. Mendalam maksudnya. Terus rasa nak share kat sini. Moga ada manfaat utk semua. :)
Muhasabah diri.

Pasembor Penang versi kak mah untuk dia

Image
Amboi panjang nau tajuk. He3. Entah apa mimpi laki aku tetibe request nak makan rojak pasembor. Ngidam ape...
Aku kan isteri mithali...insya4jji...he3..so aku pun merajinkanlah diri membuatnya untuk laki yg kucintaik itu. :)
Pagi2 lagi di saat Nawwal tido lagi n Fateh kubiarkan dia dgn kartunnya aku pun bersilat la kat dapur. Konon nak buat pasemboq Penang mari punya tapi sebab x cukup bahan jadilah pasemboq versi aku yg x tau la pa rasa. Aku guna apa bahan yg ada je.
Pasembor ni jadi versi aku sbb byk ngat yg aku alter. Derhaka pd resepi asal. He3. Suka hati aku aje. Untuk kuah sebab xde keledek bagai aku buat kuah kacang biasa je. Begitu juga dgn cucur udang sbb xde udang aku buat cucur bilis je. Janji cucur. Ha2. Salad yg lain timun taugeh sengkuang tauhu n telur. Jadilah...drp xde kan. Kiki.
Jemput makan bang. Harap sedap la. He3. :)

Surirumah juga adalah satu profesion

Image
Sejuk sikit hati Kak mah baca :).

Pencuci Muka Versi Kak Mah

Image
He3.. Rasa cam kelakar lak letak Kak mah di situ. Tiada kaitan dgn Datin Sri Rosmah ye. Ini cerita pasal aku. Fateh yg panggil aku Kak mah. Sekali aku dengar sedap gak.kiki. x pnh hayat orang panggil aku Kak mah.

Stop sini. Xmo citer pasal Kak mah tp nak citer pasal pencuci muka versi aku. Aku yg bapok pemalas nak cuci muka.he3 maksud aku kat sini cuci muka dgn pencuci muka ye. Kalau basuh muka tu aku masih rajin. :)

Aku pun x faham aku ni jenis mcmn tp seriously aku x mcm gadis2 lain yg begitu amik berat mengenai kulit muka mereka. Mcm2 pakai jga kulit muka.Tapi tidak aku. Aku yg aku kenal sgt malas cuci muka. Aku xde pencuci muka sejak dulu lagi sejak sek men yg mn hormone tgh menaik.he3... Masa tu fikir tomboi mn pakai benda ni sume. Phui... Tomboi la sgt. Apa punya pemikiran la aku masa tu. Aku x melawa mcm orang lain.mekap pun aku x reti pakai.first time pakai mekap cuma masa kahwin. Lepas tu x prnh dah. Pergi kerja pun aku cuma pakai bedak compact n lipstick tu je. Selekeh kan.…

Jaga Kau Mak Iti. This is war

Image
Eiiii geram sungguh aku. Mesin basuh aku rosak lagi. Masuk ni dah 3 kali rosak dalam tempoh setahun aku beli. Yg aku nak marah sangat tu rosak adalah disebabkan Mak iti. Makhluk perosak tu dah rosakkn mesin basuh aku. Dia gigit wayar dlm tu. Menurut kata technician tu la. Sakit btol hati aku. Dah aku kena basuh tangan.

Selain drp tu yg aku bengang sgt ialah banyak stok makanan aku dia tebuk. Dan bersepah sepah kat dapur. Taik dia pun me rata rata. Belum dengan bunyi2 dia selongkar dapur malam hari lagi. Sungguh menyakitkan hati. Geram geram aku.hu3

Aku Google cari cara mcmn nak hapuskn makhluk2 itu. Macam2 saranan.  Yg aku dah cuba letak lada hitam. X jalan sgt. Utk sehari dua ok la.lepas tu dia datang balik. Kucing laki aku ada suggest suruh bela tapi aku xnak sbb ada budak kecik takut batuk bulu kucing.Perangkap n racun aku x try lagi sbb bila dah mati kang satu keje plak nak mencari bangkai dia tu. Perangkap aku geli plak nak tengok bila dia dlm perangkap tu. Dua cara ni mgkin pil…

Cont : 10 Langkah Bagi Meneruskan Kehidupan

9. Fokus pada perkara baik
Sekiranya kita menjalani kehidupan dgn sikap " diri saya sentiasa malang", maka semua perkara akan menjadi lebih sukar berbanding keadaan yg sebenarnya. Jadi di sini pentingnya kita bersikap optimis apabila berhadapan dgn sebarang situasi dlm kehidupan. Dengan memberi fokus pd perkara baik dlm kehidupan, kita dpt mengumpul kekuatan yg cukup utk terus berharap. Harapan yg membantu kita meneruskan kehidupan.
8. Bantu orang lain
Membantu orang lain sebenarnya adalah cara terbaik bg membantu kita menangani cabaran sukar yg berlaku dlm hidup. Ini kerana ia dapat mengalihkan perhatian kita drp terlalu memikirkan masalah yg kita hadapi. Kita juga akan merasa gembira, puas dan rasa berguna apabila dpt membantu orang lain.
7. Salurkan tenaga bimbang
Seringkali kita mendapati diri berasa tertekan dan bimbang. Cara terbaik bg mengelakkan keadaan ini berlaku adalah dengan menjalankan aktiviti yg sama sekali berbeza, mungkin lebih santai dan merehatkan minda spr…

10 Langkah Bagi Meneruskan Kehidupan

Image
Korang suka baca buku apa bila ada masa lapang? ( ha2 soalan skema).
Aku bila ada masa lapang suka baca buku Chicken Soup for the Soul. Lagi lagi time tgh down ke pe buku ni la aku cari untuk cari semangat aku yg hilang n move on.

Masa aku down accident dulu suami aku hadiahkan aku buku Chicken Soup of the Soul ni.



Emm...entri kali ni aku nak share sikit antara isi kandungan yg ada dlm buku ni untuk dijadikan inspirasi buat kita semua.
Khas buat kamu semua yg tgh bersedih ini dia 10 langkah untuk kita bangkit kembali & teruskan kehidupan.

10. Tempuhi Hari Mendatang Satu Persatu
Masa kita banyak terbuang dgn berasa bimbang terhadap perkara yg belum berlaku dan masih jauh pada masa hadapan, sehinggakan kita terlepas menikmati peristiwa yg berlaku pada momen kini. Meskipun momen yg sedang kita lalui kelihatan sukar n wujud pelbagai perkara yg memburukkan lagi keadaan, namun penting bagi kita memberi fokus pada momen yg sedang kita lalui. Tidak perlu berasa bimbang terhadap perkara y…

Menuju 365 hari aku di sini

Image
Hujung bulan ni genap setahun aku berhenti kerja.  Genap setahun aku di sini. Berkhidmat utk keluarga. Genap setahun aku jadi Pengurus Rumahtangga.
Perasaan aku? Pastinya aku happy n syukur sgt.... Allah bg peluang kt aku berkhidmat utk suami, anak2 dan keluarga kami. Aku bahagia dpt gembirakan mereka keluarga kecil kami. Aku gembira kami x jauh dah. Aku gembira kami dekat dah. Aku gembira dapat tntukan rumahtangga aku sendiri. Aku gembira dpt lalui pengalaman membesarkan anak2 susah senang bersama sama suami. Aku gembira menjalani kehidupan sederhana kami di pekan @ pedalaman ini yg jauh dr kesesakan & permainan kota. Aku gembira.
Tapi walaupun aku gembira di sini aku tetap merindui kg halamanku. Hujan emas di negeri orang hujan batu di negeri sendiri. Hujan batu tu jgk la yg aku rindu. Kg tempat org tua kami. Hatiku tertinggal di sana.
Aku harap ada satu ketika nanti kami akan pulang mendiami kembali bumi yg kurindu itu. Insya4jji.

PS: selamat meraikan ulangtahun setahun pengor…

Ada Apa Dengan Smartphone

Image
Bila sebut pasal smartphone ni aku sebenarnya agak ketinggalan berbanding orang lain. Bukan aku je tau laki aku pun. Kami berdua baru pakai smartphone ni setahun. Setahun yg lepas barulah kitaorang pakai di saat orang lain dah pakai canggih manggih punya smartphone.
Sebelum tu kitaorang pakai henset biasa tu je. Nokia yg keras buat baling anjing tu. Takde kamera takde pe. Setakat boleh buat call jawab call n msg. Kental je kitaorang pakai henset cikai gitu. Kawan2 adik beradik nganjing panaskan kitaorang suruh tukar henset baru n canggih. Tapi kami sabar je.pakai je yg tu. Bukan xde duit nak beli tapi masa tu banyak fikir banyak lagi benda lain yg menjadi keutamaan kami untuk pakai duit. Henset canggih tidak menjadi keutamaan pada kami ketika tu. Henset staff aku lg canggih pd aku. Aku pakai cikai je. Laki aku pun sama. Kitaorang punya prinsip ketika itu selagi henset tu boleh guna kami guna lenjan sampai dah x boleh pakai.
Ha3 pepun prinsip tinggal prinsip je. Aku akhirnya beli juga…

Rahsia bahagia suami isteri

Image
Sweet kan? :)
Boleh praktik ni. He3. 
Ada dua lagi cara kawan aku bagitahu yang boleh kita praktikkan bagi mengeratkan kasih sayang macam cara kat atas :-  
1) walaucane sekalipun bergaduh bila tidur mesti sama sama n satu selimut. Jangan sesekali tidur berasingan. 
2) mandi bersama

Rumahtangga hendaklah sentiasa dibaja jangan dibiar ia layu seiring waktu. Biar cinta n kasih sayang itu sentiasa hangat n mekar.
Ada cadangan cara lain ?




Kaya Terus Kaya Miskin Bertambah Miskin

Image
Malas komen panjang2. Sakit hati. Cuma aku nak cakap dah tau keadaan ekonomi sekarang tidak sesuai untuk naikkan gaji n elaun penjawat awam @ rakyat dah tu dok pasaipa tang gaji n elaun MP tu boleh plak dinaikkan? Naik mencanak canak plak tu. Sesuai la plak ek? Nampak sangat pembohong besar.  Di saat rakyat marhaen berhempas pulas membanting tulang demi kelangsungan hidup yg skrg makin menekan dgn kehadiran gst lagi diorang masih lagi sanggup nak naikkan gaji n elaun sendiri. Pemimpin yg pentingkan diri sendiri. Masing2 cuma nak jaga poket masing2 je bukan nak berkhidmat utk rakyat.  Yang kaya terus kaya yang miskin terus miskin. 

Ps : Doa rakyat teraniya akan dimakbulkan oleh Tuhan. Lambat atau cepat saje.


Simpan sendiri : Jangan cerita kat orang

Image
Khamis lepas 9/4/2015 aku tengok WHI. Tajuknya masalah rumahtangga kalau x silap aku. Tak ingat tajuk sebenar sebab aku tengok pun dah tengah tengah.
Namun apa yg aku dapat grab dr perbincangan tu ialah kalau anda ada masalah rumahtangga jangan cerita kat orang. Simpan sendiri suami isteri rahsia rumahtangga. Ibarat macam :- 1) kalau ko ngan family makan nasi ngn garam pun org x tahu.ko je tau. Mcm tu la ko kena simpan rahsia rumahtangga ko. 2) kalau ko gaduh ngan laki ko bini ko make sure gaduh tu only within 4 walls je. Mksdnye hnya dlm rumah tu je la. X smpi ke luar.
Kalau ikutkan mmg la xleh cerita masalah rumahtangga kita kat orang. Malu woo. Sebab 1) takut jadi lagi teruk bila ada yg sibuk menambah nambah dan mencucuk. 2) membuka aib pasangan  3) mencalar maruah pasangan dan sebagainyalah kesan2 buruk.

Tapi pada aku bukan la x boleh citer langsung. Cumanya berpada padalah. Tengok isu atau masalah apa yg nak diluahkan n pada siapa yg diluahkan. Yelah bila x citer x luah nanti ta…