Posts

Showing posts from July, 2015

:)

Image
There is a wisdom behind :)
Percayalah...

Syawal 2015

Image
Res ipsa luqoitor. Layannn..zazzz







ُهُ 
Sempena 'Idul Fitri 1436H, Saya Sekeluarga  mengucapkan
تَقَبَّلَ اللهُ مِنَا وَمِنْكُمْ. جَعَلَنَا الله وَإِيَّاكَ مِنَ الْعَائِدِيْنَ وَالْفَائِزِيْنَ كُلُّ عَامٍّ وَأَنْتُمْ بِخَيْرٍ.
Salam 'Idulfitri, Maaf Zahir dan Batin...
"Taqabbalallahu Minna wa Minkum"
Satu Syawal menjelang tiba, Takbir bergema mengegarkan jiwa, Sekiranya ada salah dan dosa, Ampun dipinta dihari mulia.
Ketupat pulut di atas para, Hendak direbus di tepi perigi, Messej dihantar pengganti kad raya, Tanda ingatan di aidil fitri.
* 。 • ˚ ˚ ˛ ˚ ˛ • • ˚Selamat★* 。 • ˚ ˚ ˛ ˚ ˛ • •。★Hari Raya!★ 。* • ˚。 ° 。 ° ˛˚˛ * _Π_____*。*˚ ˚ ˛ •˛•˚ */______/~\。˚ ˚ ˛ ˚ ˛ •˛• ˚ | 田田 |門| ˚
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN....

Witing Tresno Jalaran Soko Kulino

Image
09.07.2015. 8 tahun sudah.
09.07.2007. Detik perhubungan kami bermula. Bermula dari seorang sahabat akhirnya menjadi teman hidup.
Mula berkenalan di sekolah menengah. Tingkatan 1 smpai Tingkatan 5 sama kelas. Tiada apa yg berlaku. Hanya rakan sekelas. X lebih dari itu. Hanya mengenalinya dgn nama. Berborak lama x pernah pun. Setakat bertegur sapa hai hai bai bai...
Hanya kuingat tentangnya seorang budak lelaki kurus tinggi, suka pakai seluar sampai atas pusat, terror sejarah, best student PMR, SmA, dan SPM, pernah jual nasi lemak dlm kelas lepas tu kena marah dgn makcik kantin..kikiki


Nak dijadikan cerita lepas habis SPM kami ditempatkan di pengajian yg sama. Tapi berlainan jurusan.
Fakulti kami bersebelahan sahaja.
Fakulti kami antara yg paling lama di taman ilmu dan budi ini.
Dipisahkan oleh sebatang anak sungai...:) Di sana permulaannya juga tiada apa-apa. Cuma kami bersahabat agak rapat. Sering ketemu sbb reunion.he3 Kami hanya berempat ( aku, dia, seri, sue) dr sekolah menengah …

Daging Salai Masak Cili Api + Kari Bawal Tanpa Santan

Image
Azam Ramadhan aku tahun ni nak kurangkan pergi bazar ramadhan.  Masak sendiri la konon. He3 Boleh la.Sedap jgk. Setanding la bazar ramadhan. Kiki

Sebab xnak gi bazaar... 1. Nak jimat kononnya. Makanan kat bazar mahal nau. So far bila masak sendiri ni boleh la jimat sikit..masak x banyak...sekali aku pergi beli lauk boleh masak utk 2 3 hari. 2. Boleh asah skill memasak.Cuba mcm2 resepi. He3 3. Boleh bagi jiran. Kalau beli x dapat nak bagi. Ala yg aku bagi kuih je pun.he3 :)
Dalam banyak2 resepi yg aku cuba buat daging salai masak lemak cili padi ngan kari bawal yg aku paling suke...sbb first time aku msk gulai2 ni tapi terus menjadi...he3...proud of myself. Laki aku pun puji sedap.
Meh aku share sikit resepinye... Ringkas je.



- daging ikut suka byk mana
- santan cair & pekat ikut byk mn daging
- serai
- cili padi
- asam keping
- kunyit hidup
- kentang klu nak bubuh la
- garam kasar
- belimbing buluh kalau ada. Aku x bubuh pun.
- daun kunyit kalau ada. Aku x bubuh sbb xde.

1. Lumur…

Nak Jimat Jangan Balik Kampung

Image
20 Ramadhan. Lagi 10 hari lagi nak raya. Tak sabarnya....:) Bukan x sabar nak raya...x sabar nak balik kampung ... Jumpa orang tua...adik beradik sanak saudara.. Fateh pun asyik dok sebut bila nak balik kampung...x sabar la tu nak jumpa atuk nenek dia...
Tapi dlm dok kalut2 kira hari nak balik kampung ni dalam hati ada sentap sikit bila ada sorang yg dok bingai ni dok mai kasi idea jangan balik kampung konon nak jimat perbelanjaan disebabkan kenaikan kos sara hidup sekarang ni terutamanya minyak dan tol. Idea dari pakar tu bukan orang2 biasa. Huh apa punya idea la...kalau ko rasa xde pe nak ckp yg boleh menyenangkan hati orang pada aku baiklah ko diam. Ni x ...semuanya menyakitkan hati orang je...sama je dgn pemimpin2 yg kat atas tu yg xtau jaga hati rakyat. Tindas lg mau...




Aku x tau apa dia fikir tapi pada aku saranan tersebut sesungguhnya amat tidak membantu langsung malah menimbulkan kemarahan rakyat lg ada la. Ada ke kata jangan balik kampung...giler pe... X kesian ke kt orang t…